• Možnost najema plovila
  15 Apr 2020 – 30 Nov 2020
 • Lokacija

  Dalmacija- Šibenik, Hrvaška

 • Razpoložljiva plovila

  126

 • Marine

  9

Šibenik z okolico je pravi raj za jadralce. Šibeniški arhipelag obsega kar 249 slikovitih otokov, otočkov in čeri, od katerih je samo 6 trajno naseljenih; Kornat, Murter, Zlarin, Žirje, Prvić, Kaprije, Obonjan, Kakan in Krapanj.

Navtični raj.

Otočje Kornati – edinstveno sredozemsko otočje, čigar lepota pritegne številne jadralce iz celega sveta. Čeprav so v glavnem nenaseljeni, se na teh otokih še vedno čuti duh tradicionalnega ukvarjanja z oljkami in ovcami. S temi dejavnostmi se danes ukvarja le še nekaj posameznikov. Prebivalci Murterja so lastniki večinskega dela Narodnega parka Kornati.
Vseh 152 otokov, otočkov in podvodnih grebenov tvori največje in po mnenju mnogih tudi najlepše otočje v Jadranu – Kornate. Ime so dobili po otoku Kornatu, največjem otoku v celotni otoški skupini. Drugi večji otoki so Žut, Sit Piškera, Kurba Vela, Levrnaka in Lavsa. Poglejmo še nekatera zanimivejša, nenavadna imena kornatskega otočja:

Babina guzica, Prduša Vela/Mala, Mrtovac, Veseljuh, Sestrica Mala/Velika in Kurba Mala/Velika, Kalafatin, Lunga, Maslinjak, Smokvica, Žakan, …

Otok Murter – ki je skorajda prislonjen na jadransko obalo, predstavlja uvod v čaroben svet Narodnega Parka Kornati. Premični most, ki je bil zgrajen leta 1832, spaja kopenski in otoški del naselja Tisno ter predstavlja pravo atrakcijo. V poletni sezoni se most dviga samo ob določenih urah, ko prepušča številne jadrnice in ostala plovila, ki plujejo po navtičnem raju otoka Murterja.

Mesto Šibenik.

Mesto Šibenik že od 16. st. simbolizira Katedrala sv. Jakova, edina evropska katedrala, ki je zgrajena izključno iz kamna. Ta gradbeni fenomen, ki je pod Unescovo zaščito, je proslavil Šibenik tudi s svojimi 74 unikatnimi kamnitimi glavami, ki obkrožajo njegovo kamnito fasado. Na zgodovinsko pomembnost spominjajo tudi tri trdnjave, ki z okoliških hribov čuvajo Šibenik.

Vhod v Šibenik z morske strani je mogoč le skozi ozek kanal sv. Anteja, pred katerim je zgrajena četrta trdnjava sv. Nikole, mimo katere brez dovoljenja ni mogla nobena ladja. Ta trdnjava je imela 32 topov, lahko pa so dvignili tudi verigo med trdnjavo in rtom Jadrija na drugi strani kanala ter tako zaprli dostop do Šibenika. Za jadralce je eno od najlepše doživetij plovba skozi kanal Sv. Ante do Šibenika in naprej preko Prokljanskega jezera do slikovitega mesteca Skradin ter Skradinskega buka, kjer so znameniti slapovi na reki Krki.