• Možnost najema plovila
  15 Apr 2020 – 30 Nov 2020
 • Lokacija

  Dalmacija- Zadar, Hrvaška

 • Razpoložljiva plovila

  79

 • Marine

  7

Severna Dalmacija se razprostira od otokov Silbe in Oliba ter srednjega predela otoka Paga na severozahodu do otočkov Zmajan, Žirje in Zlarin na jugovzhodu, do Novigradskega morja, Ravnik kotarjev ter reke Zrmanje do Primoštena.

Maestral Dalmacije

Severnodalmatinski otoki se delijo na šibeniško in zadarsko skupino. V tem predelu je čez 550 otočkov, otokov in čeri. Po vsem območju Severne Dalmacije je veliko zalivov, ki nudijo varno zavetje pred visokimi valovi in močnim vetrom. V poletnem času med otočki in kanali piha maestral, ki je najljubši veter za ljubitelje jadranja.

Otoki Dalmacije

Otočje Kornati – Vseh 152 otokov, otočkov in podvodnih grebenov tvori največje in po mnenju mnogih tudi najlepše otočje v Jadranu – Kornate. Kornati so dobili ime po otoku Kornatu, največjem otoku v celotni otoški skupini. Drugi večji otoki so Žut, Sit Piškera, Kurba Vela, Levrnaka in Lavsa. Prebivalci Murterja so lastniki večinskega dela Narodnega parka Kornati, ki je pravi raj za jadralce.

Dugi otok – je največji otok zadrskega arhipelaga. Dolg je več kot 45 km in v povprečju širok 5 km. Dugi otok je idealna izbira za ljubitelje jadranja, saj je obkrožen z več kot deset manjšimi otoki, in je tudi v bližini kornatskega arhipelaga. Na otoku so tri jezera, med njimi je še posebej zanimivo slano jezero v naravnem parku Telašćica, ki se nahaja na jugu otoka. Tisti najbolj pogumni pa se lahko odpravijo do zahodne obale otoka, kjer se pečina dviga kar 80 m nad morjem.

Zadar – Mesto Zadar

Zadar – Mesto Zadar je vsekakor vredno obiska turistov in jadralcev. Uživate lahko pri ogledu zgodovinskega jedra mesta kakor tudi pri »morskih orglah«, ki so zagotovo največji hit med jadralci in obiskovalci. Morske orgle so eksperimentalno glasbilo, hkrati pa so arhitekturni objekt. Delujejo, tako da morski valovi v ceveh, ki so pod marmornatimi stopnicami, ustvarjajo zračni tlak, ki v ceveh proizvaja harmonično urejene tone. Najbolj poznane zgradbe v Zadru so cerkev Sv. Donata, ki je simbol Zadra, katedrala Sv. Stošije, ki je največja cerkev v Dalmaciji, in fantastična atrakcija – plato »Pozdrav soncu«.

Otoka Ugljan in Pašman – Otoka med seboj ločuje ozek prehod Ždrelac, ki so ga povezali z 200 m dolgim mostom. Višina mostu nad gladino morja znaša 16,5 m. Pri plovbi skozi prehod Ždrelac Mali in pod mostom moramo upoštevati še plimovanje in valovanje, ki lahko prispevata tudi do 1 m razlike. Preden zaplujete pod most, se prepričajte, koliko znaša višina jambora nad morsko gladino in ne koliko meri jambor v višino! Najete jadrnice imajo večinoma vse nalepljeno nalepko z napisom, da je prehod pod mostom prepovedan.

Otok Murter, ki je skorajda prislonjen na jadransko obalo, predstavlja uvod v čaroben svet Narodnega Parka Kornati. Premični most, ki je bil zgrajen leta 1832, spaja kopenski in otoški del naselja Tisno in predstavlja pravo atrakcijo. V poletni sezoni se most dviga samo ob določenih urah, ko prepušča številne jadrnice in ostala plovila, ki plujejo po navtičnem raju otoka Murterja.